Acasă Grădină și grădină de legume
Categorie:

Grădină și grădină de legume

Publicitate

Iarba nepretențioasă poate crește aproape fără aportul dumneavoastră.

  1. Miscanthus

Când se plantează: de la sfârșitul lunii martie până la sfârșitul lunii iunie.

Unde se plantează: Un loc însorit sau un loc la umbră ușoară.

Această iarbă perenă nepretențioasă formează smocuri mari, cu o înălțime de la 80 cm la 2 metri. Planta este deosebit de decorativă datorită lăstarilor săi drepți, la capetele cărora se află mături de spice în formă de evantai, cu o lungime de 10 până la 30 cm. Există aproximativ 40 de soiuri de Miscanthus. Frunzele sale pot fi colorate în diferite nuanțe de verde, iar „florile” pufoase sunt albe, roz și aurii. În funcție de specie, înflorește din august până în octombrie.

Pentru a planta miscanthus pe parcela dumneavoastră, alegeți răsaduri gata făcute. Semințele în teren deschis pot pur și simplu să nu germineze. În regiunile cu un climat rece, dați preferință răsadurilor care au cel puțin 2 ani. Exemplarele mai tinere riscă să nu prindă rădăcini până în toamnă și să tolereze prost prima iernare.

Pentru plantare, săpați o groapă în pământ puțin mai mare decât volumul ghiveciului cu planta, scoateți miscanthus-ul din recipient, așezați-l în groapă și umpleți golurile cu pământ fertil. Udați abundent tufa. Cu grijă suplimentară, asigurați-vă că solul din jurul plantei a fost mereu umed.

  1. Arbust de salvie

Când se plantează: în luna mai sau octombrie-noiembrie.

Unde se plantează: un loc însorit.

Această iarbă perenă formează tufe îngrijite de cel mult un metru înălțime. De regulă, frunzele sale verzi sunt răsucite în formă de tub. În jurul lunii mai, produce numeroase inflorescențe cu peri fini de până la 2,5 cm. Acestea formează un capac luxuriant, fără greutate, în vârful tufei și se balansează spectaculos la cea mai mică adiere de vânt. Înflorirea începe, de obicei, în luna mai și durează aproximativ două luni.

Pentru plantare, săpați solul pe parcelă cu jumătate de baionetă de lopată și nivelați bine suprafața acestuia cu o greblă. Așezați 3-4 semințe la o distanță de 20 cm, presărați-le cu un strat de 0,5 cm de pământ și tasați-l cu palmele mâinilor. Umeziți semințele din abundență cu apă dintr-un stropitor cu duză-dispersor. Germenii vor apărea în aproximativ 4-5 zile. După aceea, umeziți pământul din jurul germenilor pe măsură ce stratul superior se usucă. Arbuștii crescuți tolerează seceta și căldura și au nevoie de udare doar dacă nu plouă pentru o perioadă lungă de timp.

Pagini: 1 2

Publicitate

Mai întâi de toate, va trebui să facem ordine în complot.

Care sunt pericolele pe care le prezintă melcii
Acestei moluște îi place să mănânce frunze și fructe de plante. În grădina de legume, ele aleg cel mai adesea varza, spanacul, salata, mazărea, dovleceii, dovleceii, dovleceii și lăstarii de cartofi, precum și castraveții, roșiile, morcovii, căpșunile, căpșunile și diverse flori de grădină.

Melcii vorace pot distruge rapid atât răsadurile tinere, cât și plantele mature și vă pot priva de recoltă. Iar în zona de risc a culturilor nu numai în teren deschis, ci și în seră.

Cum să recunoașteți că melcii s-au instalat pe plante
Adesea puteți întâlni melcii în direct – după ploaie sau dimineața devreme, când picăturile de rouă de pe plante nu au avut încă timp să se usuce. Găurile și marginile zdrențuite de pe frunze sunt un semn sigur că legumele, plantele aromatice sau florile au căzut victime ale acestor dăunători alunecoși. Moluștele pot mânca chiar și haulmul, lăsând doar tulpinile goale.

Melcii ies de obicei noaptea după hrană, dar, datorită protecției cochiliei lor, pot mânca plantele în timpul zilei. Apropo, matrapazlâcurile melcilor și ale melcilor sunt foarte asemănătoare și nu este întotdeauna posibil să înțelegeți care dintre dăunători s-a instalat pe parcela dumneavoastră, fără a-i întâlni „față în față”. Cu toate acestea, metodele de combatere a ambelor moluște vor fi aceleași.

Ce trebuie să rețineți atunci când vă luptați cu melcii în grădina de legume
Colectați manual melcii detectați manual – acest lucru va ajuta la reducerea numărului lor pe parcelă. Într-o seră sau seră, această măsură va fi deja suficientă, deoarece moluștele ajung acolo accidental. Dacă vă pare rău să distrugeți melcii, duceți-i departe de grădină, de exemplu, în pădure.
Melcilor le place să trăiască în iarba înaltă și caută tufișuri izolate. Încercați să tundeți gazonul în mod regulat și să îndepărtați buruienile și alte vegetații nedorite pentru a ține dăunătorii departe de zona lor de confort.
Păstrați locul în ordine. Îndepărtați scândurile, resturile de construcție și alte resturi unde se poate acumula umezeala. Aceste grămezi devin adesea casa melcilor și a altor dăunători.
Melcii nu se hrănesc doar cu vegetație proaspătă, ci și cu alimente stricate. Așadar, îndepărtați periodic fructele și boabele căzute pe jos.
Dacă hrăniți animale vagaboande sau, de exemplu, arici, nu lăsați mâncare în bolurile de pe stradă peste noapte. Melcii ar putea veni târându-se înapoi la locul unde se află pentru a mânca din bunătăți.
Dacă metoda aleasă nu a ajutat la alungarea dăunătorilor din prima, repetați procedura sau încercați un alt remediu.
Cum să scapi de melci în grădina de legume cu ajutorul cojilor de ouă
Această metodă simplă și bugetară protejează eficient plantele de raidurile moluștelor.

Pagini: 1 2 3

Publicitate

Când înfloresc irișii
Sezonul de înflorire pentru iriși durează din mai până în iulie – momentul exact depinde de soi. De regulă, soiurile cu flori mici sau pitice sunt primele care produc muguri, iar dacă primăvara este timpurie, acest lucru se poate întâmpla chiar la sfârșitul lunii aprilie. Cu toate acestea, florile viu colorate pot fi admirate doar pentru câteva zile.

Alte specii de iris au nevoie de mai mult timp pentru a înflori – până la două săptămâni în medie. Irișii cu barbă înaltă produc muguri de la jumătatea lunii mai până la sfârșitul lunii iunie: cu cât floarea unui anumit soi este mai mare, cu atât începe mai târziu înflorirea.

Când irișii bărboși termină de înflorit, este timpul pentru soiurile sibiene. De obicei, această perioadă se încadrează la sfârșitul lunii iunie – începutul lui iulie.

Soiurile de iriși japonezi se disting prin cea mai târzie înflorire. Acestea eliberează mugurii începând cu jumătatea lunii iulie, iar florile cu formă neobișnuită rămân decorative până la începutul lunii august.

De ce nu înfloresc irișii
Examinați fiecare punct pentru a găsi cauza – una sau mai multe deodată. Dacă eliminați toate defectele, plantele vor înflori, dar cel mai probabil deja în sezonul următor

  1. Plantarea incorectă
    Această floare se „hrănește” cu lumina soarelui nu numai prin frunze, ci și prin rizomi. Dacă tuberculii sunt adânc înfipți în pământ, planta va elibera doar masa verde și nu va putea forma tulpini de flori, sau chiar și pe un tufiș mare vor apărea doar 1-2 muguri.

La plantarea majorității plantelor, există o dorință logică de a le înfige mai adânc în pământ, astfel încât toate rădăcinile să fie ascunse sub sol. Cu toate acestea, în cazul irișilor, ar trebui să le așezați în pat astfel încât gâtul să fie la aproximativ ⅓ deasupra suprafeței solului. În viitoarea cultivare, nu ar trebui să vă fie jenă de tuberculii goi și groși de la baza frunzelor. Aceștia nu trebuie să fie acoperiți cu pământ, altfel irisul nu va primi suficientă lumină.

Pentru a remedia situația, încercați să îndepărtați ușor cu mâinile excesul de pământ de deasupra rizomilor. Este suficient să eliberați gâturile rădăcinilor astfel încât acestea să fie la aproximativ 1 cm deasupra suprafeței solului.

Pagini: 1 2 3

Publicitate

Fructe de pădure suculente și dulci chiar la fereastra dormitorului tău – sună ca un vis devenit realitate. După cum se pare, este destul de realist să îl îndepliniți. Vă spunem cum să procedați dacă vă decideți să cultivați căpșuni acasă.

Ce trebuie să știți despre căpșuni
Se spune că propriile căpșuni sunt întotdeauna mai gustoase decât cele din magazin. Se fac gemuri excelente și diverse deserturi. Și este, de asemenea, interesant să le cultivați împreună cu copiii.

Căpșuni – plantă iubitoare de soare, care este destul de realistă pentru a crește în apartament (chiar și în timpul iernii). Cu toate acestea, procesul nu este ușor – pentru a recolta, va trebui să studiați nuanțele și să faceți eforturi. Dacă pur și simplu scoateți tufele din pământ și le plantați în ghivece, nimic nu va funcționa. Dar dacă alegeți soiul și recipientul potrivit, veți obține un aport de vitamina C pe tavă.

Cum să plantezi căpșuni acasă

Cumpărați tot ce aveți nevoie

  • Semințe sau răsaduri.
  • Un recipient. Semințele și răsadurile tinere sunt suficiente pahar de plastic sau orice recipient lat și jos. Arbuștii în creștere au nevoie de mai mult sol, așa că un cachepot sau un vas de teracotă va fi suficient. Sticlele sau lădițele de plastic tăiate sunt, de asemenea, o opțiune. În mod ideal, înălțimea ar trebui să fie de aproximativ 25 de centimetri, astfel încât căpșunile să poată dezvolta rădăcini sănătoase. Este, de asemenea, important să fi existat găuri de drenaj în partea de jos – atunci aceste rădăcini nu vor putrezi în apă. Apropo, unele containere sunt făcute special pentru arbuști de fructe de pădure – în ele căpșunile nu se murdăresc în pământ, și atârnă frumos deasupra acestuia.
  • Sol. Acesta este un punct important, deoarece pe pat căpșunile primesc o mulțime de substanțe nutritive din sol. În ghiveci ar trebui să fie prevăzut cu același lucru. Căpșunile au nevoie de un sol ușor acid, lejer și care să absoarbă umiditatea. Pentru a obține pH-ul dorit (de la 5,5 la 7) puteți adăuga rumeguș, ace de pin sau zaț de cafea. Rețineți că fiecare tufă are nevoie de trei litri de sol pentru o dezvoltare completă. Acesta poate fi un amestec de pământ de conifere și de frunze, nisip și turbă în părți egale. Sau pământ gata preparat pentru căpșuni sau alte fructe de pădure. O altă opțiune este de a amesteca 50% chernozemă cu 50% humus, iar pentru mai multă lozincă adăugați vermiculită.
  • O lopată sau o mistrie pentru răsaduri.
  • O lampă cu lumină naturală va salva căpșunile în timpul iernii.
  • Foarfecă de grădină (utilă pentru tăierea lăstarilor).

Pagini: 1 2 3

Publicitate

Împreună cu îngrășămintele minerale și organice, se poate utiliza acidul citric.

Când trebuie hrănite hortensiile
Arbuștii cu flori trebuie să primească hrană suplimentară de trei ori pe sezon.

Primăvara, atunci când lăstarii verzi proaspeți răsar din pământ – de obicei, în majoritatea regiunilor, acest lucru se întâmplă în jurul lunii aprilie.
În iunie – în momentul formării mugurilor pe ramuri.
În jurul lunii septembrie-octombrie – după ce hortensia a înflorit.

Ce trebuie să rețineți atunci când hrăniți hortensiile
Dacă nu doriți să înțelegeți nuanțele de hrănire și utilizarea diferitelor compoziții nutritive, alegeți îngrășăminte minerale complexe pentru hortensii și azalee. Acestea sunt disponibile sub formă de lichid, pulbere sau granule, care se diluează conform instrucțiunilor sau se introduc direct în solul uscat. Rata de consum și frecvența fertilizării sunt indicate pe ambalaj.
Pentru hrănirea hortensiilor se pot folosi numai îngrășăminte minerale, numai organice sau se pot alterna diferite tipuri de îngrășăminte. Principalul lucru – nu amestecați ambele opțiuni într-un singur îngrășământ și nu depășiți doza recomandată. O supraabundență de substanțe utile nu este mai puțin periculoasă pentru plante decât deficiența lor.
Aplicați amestecurile de nutrienți în solul umezit în prealabil, astfel încât îngrășământul să nu ardă rădăcinile plantelor. Încercați să turnați soluția în sol, la aproximativ 15-20 cm de marginile tufei. Asigurați-vă că picăturile de soluție nu ajung pe frunze și fertilizați dimineața devreme sau seara, la apus.
Din momentul în care apar primii lăstari primăvara și până la căderea frunzelor, încercați să acidificați solul din patul cu hortensii în fiecare lună. În acest scop, sunt potrivite atât preparatele speciale, cât și remediile populare. De exemplu, diluați 2 linguri de acid citric în 10 litri de apă și turnați tufele sub rădăcină. Pentru 1 m2 de pat de flori va fi nevoie de aproximativ 15 litri de soluție.

Cum să hrăniți hortensiile în primăvară după apariția lăstarilor verzi
După trezirea de primăvară, arbuștii au nevoie în special de azot. Acest micronutrient va ajuta hortensiile să crească mai repede tulpinile și frunzele.

Îngrășământ mineral
Pregătiți una dintre soluțiile nutritive și udați hortensiile sub rădăcină. 10 litri de amestec vor fi suficienți pentru aproximativ 1 m2 din patul dumneavoastră.

Dizolvați 15 g de nitrat de amoniu în 10 litri de apă.
Diluați 10 g de uree (uree) în 10 litri de apă.
Dizolvați 10-15 g de sulfat de amoniu în 10 litri de apă.

Pagini: 1 2 3

Publicitate