Acasă Știri din lume
Categorie:

Știri din lume

Publicitate

În prezent, există numeroase grupuri de cercetare și companii care lucrează la dezvoltarea calculatoarelor cuantice. Iar cel mai surprinzător lucru este că gama de tehnologii utilizate de acestea este foarte largă. Există qubiți supraconductori, capcane de ioni, ioni implantați în macromolecule, atomi neutri …. Coexistența acestor tipuri diferite de qubiți nu este o problemă, ci un avantaj, deoarece implică faptul că putem urma mai multe căi diferite către un dispozitiv cuantic complet funcțional. un computer capabil să își corecteze propriile greșeli.

Toate tehnologiile cubiților pe care tocmai le-am menționat sunt promițătoare, dar, în mod curios, există una care ne-a oferit surprize foarte plăcute în ultimele luni: qubiții semiconductori. În linii mari, aceștia pot fi identificați ca fiind cei care utilizează aceleași tehnici de fabricație și materiale folosite pentru fabricarea circuitelor integrate convenționale. În esență, acestea sunt fabricate sub formă de plachete, la fel ca și cipurile pe care le cunoaștem cu toții.

Realizarea lui Dirac deschide calea pentru procesoare cuantice cu milioane de qubiți
La sfârșitul lunii martie a anului trecut, Intel și QuTech, un institut de cercetare specializat în calculul cuantic și deținut de Universitatea de Tehnologie Delft din Olanda, au anunțat că au reușit pentru prima dată să realizeze un qubit la nivel industrial, folosind aceleași procese și aceeași tehnologie utilizate în prezent pentru producerea semiconductorilor. Aceasta este o piatră de hotar foarte importantă dintr-un motiv important: această inovație deschide ușa către qubiți masiv scalabili care pot fi integrați într-un calculator cuantic.

Următorul mare progres recent în domeniul calculatoarelor cuantice a fost realizat în urmă cu doar o lună de un grup de fizicieni de la Universitatea din Basel, Elveția. Acești cercetători au reușit să dezvolte un element logic cu doi qubiți în interiorul unui tranzistor de siliciu convențional, demonstrând că este posibil să se captureze și să se utilizeze spinul unei găuri dintr-un semiconductor pentru a crea un qubit. Să spunem că nu pare mare lucru, dar este o piatră de hotar foarte importantă.

Pagini: 1 2

Publicitate

Inteligența artificială (AI) este un instrument foarte puternic pe care fizicienii îl folosesc deja. La începutul lunii decembrie a anului trecut, am avut ocazia de a-i lua un interviu lui Santiago Folgueras, un tânăr fizician de particule care studiază la Universitatea din Oviedo, la Universitatea Purdue, Indiana (SUA) și la CERN (Elveția). Santiago a câștigat o bursă de 1,5 milioane de euro din partea Consiliului European pentru Cercetare pentru a conduce INTREPID.

Acest proiect ambițios, cu o durată de cel puțin cinci ani, vizează utilizarea inteligenței artificiale și a hărților programabile de ultimă generație pentru a îmbunătăți sistemul de filtrare al experimentului CMS de la CERN. Din punct de vedere tehnologic, Santiago și echipa sa doresc să testeze noi hărți cu noduri de inteligență artificială încorporate, pe care le pot folosi pentru a deduce rețele neuronale în cadrul hărții în sine. Acest lucru sună interesant.

Vor exista 40 de milioane de coliziuni pe secundă la LHC de înaltă luminozitate, iar acest lucru generează o cantitate uriașă de informații care nu pot fi stocate nicăieri. Din acest motiv, este necesar să se dezvolte un sistem care să poată analiza datele în timp real și să ia o decizie cu privire la coliziunea care tocmai a avut loc. Decizia finală este dacă trebuie păstrate aceste informații sau aruncate. Acesta este obiectivul proiectului INTREPID.

Inteligența artificială face deja diferența la CERN
După cum tocmai am văzut, sistemul INTREPID la care lucrează Santiago Folgueras utilizează inteligența artificială pentru a determina în timp real dacă o coliziune îndeplinește condițiile necesare pentru a putea fi stocată și analizată ulterior. La CERN, însă, inteligența artificială este folosită și în alte scopuri în afară de acest ingenios sistem de filtrare în timp real. Experimentele ATLAS și CMS folosesc deja tehnici avansate de învățare automată pentru a identifica noi fenomene fizice.

Fizicienii de la CERN se confruntă cu o provocare titanică, care constă, în esență, în a căuta miliarde de coliziuni fără a ști exact ce caută. Până acum au încercat să identifice anomalii , dar este ca și cum ar căuta un ac în carul cu fân din cauza cantității uriașe de informații obținute de la experimentele ATLAS și CMS. În aceste condiții, soluția pe care au ales-o cercetătorii din acest laborator este de a lăsa IA să facă o mare parte din această muncă de analiză și selecție.

Pagini: 1 2

Publicitate

Vrăjitoare, druizi și mii de vizitatori s-au adunat în jurul Stonehenge din Marea Britanie pentru a vedea răsăritul soarelui la solstițiul de vară, în primele ore ale zilei de 20 iunie. Un eveniment unic pe care vara îl întâmpină în fiecare an, iar de data aceasta vine la două zile după ce monumentul istoric a fost vopsit cu vopsea portocalie de către grupul ecologist Just Stop Oil.

Mulți dintre cei care au călătorit în zona rurală din Wiltshire, în apropiere de Salisbury, pentru a sărbători cea mai scurtă noapte din an , și-au exprimat dezamăgirea și dezaprobarea față de protestul ecologist, care a dus la două arestări, care au fost eliberate pe cauțiune din Wiltshire, potrivit The Guardian. Poliția.

„Înțeleg și respect cauza lor. Mi-aș fi dorit doar să nu o fi făcut la Stonehenge”, s-a plâns Sally Ann Spence, care a venit într-un costum de șaman pentru a se bucura de solstițiul, care a atras aproape 15.000 de persoane și care a fost în cele din urmă sărbătorit în mod normal, potrivit BBC .

Vizitatorii au dansat și au cântat ore în șir în ritmul tobelor, în timp ce soarele se scufunda între pietrele de la Stonehenge, sub un cer senin. De-a lungul secolelor, mulți oameni au văzut acest monument neolitic vechi de 5.000 de ani ca pe un loc spiritual, așa că nu au lipsit ritualurile din jurul său.

Iar adevăratele motive care au stat la baza ridicării acestui monument, declarat Patrimoniu Mondial, ale cărui pietre au fost atent aranjate pentru a coincide cu zorii verii și amurgul iernii, sunt necunoscute.

Pagini: 1 2

Publicitate

La cinci ani de la celebrele proteste, liderul studenților este în continuare refugiat în Marea Britanie.

Nathan Law s-a ridicat în picioare și a ridicat mâinile în timp ce în Parcul Victoria se cânta melodia „Hail Hong Kong” . Sit-in-ul pentru democrație convocat de partidul său politic s-a transformat în cele din urmă într-un marș aglomerat prin centrul fostei colonii britanice, pe fundalul melodiei cantoneze care vorbea despre libertate și care a devenit imnul protestelor.

Era luna iunie 2019. Lo, un fost lider studențesc care a fost cel mai tânăr deputat care a făcut parte din parlamentul din Hong Kong , a condus o mișcare care a reînviat spiritul celebrei Revoluții a umbrelelor din 2014. În acea zi, mulți tineri din Hong Kong îl plăceau sincer pe Lo. credeau că revolta lor pentru democrație va câștiga și că provocarea lor la adresa regimului chinez nu va avea nicio consecință.

Au trecut cinci ani de la acele proteste. Glorie pentru Hong Kong nu mai răsună în oraș. Recent, cântecul a fost interzis de un tribunal. Judecătorul a susținut că ar fi putut fi o „armă” care a stârnit „emoții separatiste” în rândul unor locuitori.

Lo, în vârstă de 40 de ani, nu a mai fost acasă de mult timp. El este fugar de justiție în Regatul Unit . Autoritățile din Hong Kong, care îl acuză de mai multe infracțiuni legate de securitatea națională, oferă o recompensă de un milion de dolari din Hong Kong (aproximativ 120.000 de euro) pentru capul său.

Pagini: 1 2

Publicitate

‘Betgate’ devine ‘cartoful fierbinte’ al campaniei electorale a premierului

Cu trei zile înainte ca Rishi Sunak să anunțe data alegerilor, secretarul său parlamentar Craig Williams , candidatul pentru Glyndwr în Țara Galilor, a pariat 100 de lire sterline (118 euro) la Ladbrokes că acestea vor avea loc pe 4 iulie. Majoritatea britanicilor și a parlamentarilor conservatori de la acea vreme credeau că scrutinul va avea loc în toamnă, dar Williams ar fi folosit informații „privilegiate”.

Williams și-a cerut scuze public pentru „imensa eroare de judecată”, dar acum se pare că cel puțin un alt candidat conservator, Laura Sanders , a făcut același pariu pe 4 iulie, profitând, de asemenea, de statutul său de soție a lui Tony Lee , directorul de campanie al Partidului Conservator, care a ales să lipsească joi de la postul său.

Între timp, Scotland Yard a arestat un bodyguard al lui Sunak însuși, acuzat de asemenea de plasarea de pariuri în ziua alegerilor. Comisia pentru Jocuri de Noroc a luat măsuri în acest caz și îi investighează pe toți cei care au primit mai mult de 235 de euro în pariuri pe 4 iulie.

„Betgate” a devenit brusc un cartof fierbinte al campaniei „prim-ministrului” marcată de acest fiasco, chiar în ziua unei noi dezbateri electorale la BBC împotriva candidaților principalelor partide.

Liderul laburist Keir Starmer a profitat de ocazie pentru a cere ca Sunak să-i elimine pe candidații conservatori implicați în scandal. „Dacă ar fi fost candidații partidului meu, picioarele lor nici nu ar fi atins pământul”, a spus Starmer. „Ne confruntăm cu un caz de privilegiu autoimpus. Problema de fond este reprezentată de acești 14 ani de haos și discordie în rândul conservatorilor”.

Sunak s-a aflat din nou în defensivă cu două săptămâni înainte de alegeri, cu sondaje de opinie împotriva sa. Cel mai recent sondaj YouGov dă 39% din voturi laburiștilor , 22% conservatorilor și 15% Reform Britain. Partidul Laburist ar putea obține o majoritate de până la 200 de parlamentari, liderul populist Nigel Farage ar intra în Westminster cu cel puțin cinci locuri, iar mai mulți miniștri ai lui Sunak, inclusiv ministrul de finanțe Jeremy Hunt și potențialul succesor Penny Mordaunt, ar putea fi înlăturați.

Oricum ar fi, miza s-a schimbat cu o zi în sondaje. Se estimează că 44% dintre britanici ajung să joace jocuri de noroc pe ceva , mulți dintre ei o fac în mod regulat în fiecare lună și unul din patru se încadrează în grupul „cu risc” de dependență.

Pagini: 1 2

Publicitate