Acasă Știri din lume Este gata primul cubitus fabricat cu o precizie de control de 99,9% pe o placă de siliciu

Este gata primul cubitus fabricat cu o precizie de control de 99,9% pe o placă de siliciu

de Iurie Theodorescu

Publicitate

În prezent, există numeroase grupuri de cercetare și companii care lucrează la dezvoltarea calculatoarelor cuantice. Iar cel mai surprinzător lucru este că gama de tehnologii utilizate de acestea este foarte largă. Există qubiți supraconductori, capcane de ioni, ioni implantați în macromolecule, atomi neutri …. Coexistența acestor tipuri diferite de qubiți nu este o problemă, ci un avantaj, deoarece implică faptul că putem urma mai multe căi diferite către un dispozitiv cuantic complet funcțional. un computer capabil să își corecteze propriile greșeli.

Publicitate

Toate tehnologiile cubiților pe care tocmai le-am menționat sunt promițătoare, dar, în mod curios, există una care ne-a oferit surprize foarte plăcute în ultimele luni: qubiții semiconductori. În linii mari, aceștia pot fi identificați ca fiind cei care utilizează aceleași tehnici de fabricație și materiale folosite pentru fabricarea circuitelor integrate convenționale. În esență, acestea sunt fabricate sub formă de plachete, la fel ca și cipurile pe care le cunoaștem cu toții.

Realizarea lui Dirac deschide calea pentru procesoare cuantice cu milioane de qubiți
La sfârșitul lunii martie a anului trecut, Intel și QuTech, un institut de cercetare specializat în calculul cuantic și deținut de Universitatea de Tehnologie Delft din Olanda, au anunțat că au reușit pentru prima dată să realizeze un qubit la nivel industrial, folosind aceleași procese și aceeași tehnologie utilizate în prezent pentru producerea semiconductorilor. Aceasta este o piatră de hotar foarte importantă dintr-un motiv important: această inovație deschide ușa către qubiți masiv scalabili care pot fi integrați într-un calculator cuantic.

Următorul mare progres recent în domeniul calculatoarelor cuantice a fost realizat în urmă cu doar o lună de un grup de fizicieni de la Universitatea din Basel, Elveția. Acești cercetători au reușit să dezvolte un element logic cu doi qubiți în interiorul unui tranzistor de siliciu convențional, demonstrând că este posibil să se captureze și să se utilizeze spinul unei găuri dintr-un semiconductor pentru a crea un qubit. Să spunem că nu pare mare lucru, dar este o piatră de hotar foarte importantă.

Ați putea dori, de asemenea